„ПАРЧЕ НЕБА“ ЈУНАЦИМА: Гради се спомен-храм на Мачковом камену

Локална власт у Крупњу, на челу са председником Иваном Исаиловићем, прва је наговестила да ће, не само подржати, већ и помоћи изградњу богомоље уочи обележавања стодишњице Великог рата

КРУПАЊ – НА планини Јагодњи, подно легендраног Мачковог камена, почела је изградња православног спомен-храма, посвећеног Светом Стефану Високом, сину светог цара Лазара, уочи обележавања стодишњице Великог рата, које ће бити наредне године.

Народ Рађевине, Азбуковице и Јадра са институцијама и установама из ових крајева као и бројна удружења потомака Великог рата имали су жарку жељу су да се и на Мачковом камену на достојан начин обележава тај велики и значајан јубилеј, али како је време пролазило од стогодишњице почетка Првог светског рата, некако је прича јењавала.

– У том циљу мештани села Рујевац и Селанац својим потписима дали су сагласност да се на делу земљишта на планини Јагодњи подно Мачковог камена, а које су они користили док је било сточног фонда као сеоску утрину, сагради спомен-храм посвећен свим српским ратницима који су своје животе положили за отаџбину српску – прича нам протојереј ставрофор Стојадин Павловић, један од чланова Иницијативног одбора за изградњу богомоље, директор Патријаршијске управе СПЦ, родом из овог дела Србије.

– У самом храму који је пројектовао архитекта Тихомир Дражић из Ваљева налазиће се у виду сталне поставке оригинална и фотокопирана документација и предмети из периода Битке на Дрини са бројним именима војника и официра. Своје место у храму добиће и принц Ђорђе рањен на Мачковом камену, Надежда Петровић као и браћа Владислав и Дарко Рибникар.

Већи део четворогодишњег периода предвиђеног за јубиларне догађаје везане за Велики рат је истекао, а ништа значајно што би обележило поменути јубилеј битке на Дрини и Мачковом камену није се десило.

Удружење грађана „Мачков камен“ и представници подручних насеља започели су градњу живог споменика где ће се уз повремена богослужења и сталну поставку, одржавати манифестације посвећене овом значајном догађају за цео српски род.

-Храм се гради добровољним прилозима становника Азбуковице, Јадра, Рађевине, чланова удружења потомака Великог рата и свих дародаваца који не желе да се забораве имена великих људи који животе после својег страдања поклонише достојним Србима наследницима – прича прота Павловић. У току градње очекује се ангажовање и учешће локалних самоуправа са овог подручја и најшире друштвене заједнице.

Локална власт у Крупњу, на челу са председником Иваном Исаиловићем, прва је наговестила да ће, не само подржати, већ и помоћи изградњу богомоље, без обзира што је она, територијално, на подручју суседне, љубовијске општине.

Храм који је је удаљен 8 километара од Крупња и 25 километара од Љубовије, није случајано посвећен Светог Стефану, јер је, како каже наш саговорник, реч о једном од војсковођа међу српским светитељима. Узимајући овог великог српског светитеља за заштитника, истиче Павловић, „у спомен-храму на Мачковом камену прослављаће се сви сви српски јунаци владари и војници који своје животе положише на олтар отаџбине“.

У недељу 22. октобра почев у 12. сати на изграђеним темељима спомен-храма Светога Стефана Високог одржаће се свечаност почетка градње. Планирано је да са освећењем спомен-храма на Мачковом камену у септембру наредне године буде одржана и завршна свечаност стогодишњице Великог рата.

Извор: Вечерње новости